Hitro in enostavno do urejene trate

Da bi lahko uživali v brezhibnem bivalnem okolju, moramo dobro poskrbeti tudi za okolico hiše. Pravzaprav postavljajo prav zunanje površine pogosto še večji izziv kot stanovanjski prostori – težje namreč vzdržujemo čistočo stanovanja in red, saj imamo opravka z raznimi dejavniki, ki nam pri tem radi ponagajajo. Če želimo biti pri delu na prostem kar se da suvereni, se moramo oborožiti z ustrezno opremo. Potrebovali bomo kar nekaj naprav, lahko pa veliko dosežemo že z nekaterimi vsestranskimi pripomočki.

Med najbolj izrazitimi aduti v zbirki orodja za vzdrževanje okolice je gotovo visokotlačni čistilnik, ki pomaga pri čiščenju praktično vseh zunanjih površin. Gre za vsestransko napravo, ki bistveno olajša delo na prostem. V okolici hiše imamo včasih opravka z res trdovratno umazanijo, ki se v kakšnih nedostopnih kotičkih morda nabira že več let. Ravno pri takšnih izzivih se bo visokotlačni čistilnik najbolje obnesel. Uporabimo ga lahko v boju proti vsem madežem in zasušeni umazaniji, poslužimo se lahko tudi dodatnih čistilnih sredstev. Za nameček je visokotlačni čistilnik tudi idealna izbira za čiščenje terase, garaže ali nadstreška, vozil in orodja ter drugih zadev, ki zahtevajo redno čiščenje.

Kosilnica je nujna - kakšno izbrati?

Lično urejene okolice hiše pa si ne moremo predstavljati brez zdrave in perfektno pokošene zelenice. Pri tem nam seveda priskoči na pomoč zanesljiva kosilnica, ki bo lahko to delo opravila z najboljšim možnim rezultatom. Nekaj dela bo treba sicer vložiti ob vsaki košnji, a kakovostna oprema ima pri tem delu zelo velik vpliv. Pravzaprav lahko kosilnica delo opravi kar sama, če se zanesemo na kakšne sodobne robotske izvedbe, a tudi z drugimi naprednimi napravami bo vzdrževanje zelenice dokaj prijetno in predvsem zelo uspešno. Dobra kosilnica lahko delo močno poenostavi, tako da se bomo košnji res posvečali redno, trata pa bo vedno brezhibno pokošena. To je pika na i lepo urejeni okolici hiše.

Da bi si košnjo trave kar se da poenostavili, se lahko poslužimo različnih pripomočkov, ki so prilagojeni prav temu delu. Ker pa imamo na razpolago tako širok spekter opreme, se moramo premišljeno odločiti za izdelke, ki se bodo pri uporabi dejansko najbolje izkazali.

urejanje trate

Za manjše površine je primerna motorna kosa

Vseeno pa se bo manjšim površinam bolje posvetiti s kakšnim drugim orodjem, morda celo z ročnimi pripomočki. Takšna je recimo motorna kosa, ki je lahko na manjših površinah izredno učinkovita. Omogoča nam namreč košnjo okoli raznih ovir, ki so ob hiši dokaj pogoste. Brez težav dosežemo vsak kotiček, povsod pa bo motorna kosa brezhibno opravila svojo nalogo. Sodobne kose so pripravljene tudi na kakšne večje izzive, na primer gosto podrast, tako da gre za opremo, ki bo v veliko pomoč tudi pri čiščenju zaraslih površin. Seveda pa je motorna kosa spet najbolj primerna za urejene površine, kjer že vnaprej točno vemo, s kakšnimi izzivi se bomo srečali.

Pri košnji domače zelenice lahko dosežemo zelo dober rezultat tudi s čisto osnovno opremo. Dokler imamo opravka z dokaj majhnimi in ravnimi površinami ter dobro vzdrževano trato, delo ne bo posebej zahtevno – tudi kosilnice nižjega cenovnega in zmogljivostnega razreda se v takšnem okolju odlično obnesejo. Zahtevnejši uporabniki pa se pogosto srečujejo s kakšnimi večjimi izzivi, ki kličejo po uporabi naprednejše opreme. Že to, da imamo opravka z večjo zelenico, zahteva posebno opremo, še bolj pomembna pa je izbira kosilnice pri delu na razgibanem in zahtevnejšem terenu.

Seveda vrtni traktor ni edina opcija za zahtevnejše uporabnike, ki se lotevajo košnje večjih in bolj razgibanih površin. Poleg različnih sedežnih kosilnic imamo na voljo tudi nekatere druge rešitve. V zadnjem času postajajo vedno bolj priljubljene robotske kosilnice, ki se dobro znajdejo na različnih površinah. Imajo namreč pameten navigacijski sistem in se brez težav kar same zapeljejo po površini, pri tem pa zelenico tudi brezhibno pokosijo. Vrtni traktor je še vedno najboljša izbira za natančno košnjo večjih površin, a to še ne pomeni, da je samoumevna izbira za vsakega zahtevnega uporabnika.

Danes poznamo nitne kosilnice, samohodne kosilnice, vrtne kosilnice, nahrbtne kosilnice in tako naprej. Ponudbe je veliko, odločite pa se morate sami, zaradi tega je pametno posvetit nekaj več časa iskanju in raziskovanju katera je prava za vas. V kolikor pa se ne morate odločiti oziroma ne veste zakaj se odločiti, potem se je vredno posvetovati s strokovnjakom.

Kosilnica je naprava, ki vam bo življenje v hiši resnično naredila veliko lažje in bolj udobno. Zaradi tega se je pametno posvetovati, za katero bi se odločili, sej boste z a njo odšteli kar lepo količino denarja, poleg tega pa vam bo ob pravem vzdrževanju lahko služila zelo dolgo.

Za zahtevnejše uporabnike je tukaj vrtni traktor

Najprej se vprašamo po tem, kako zmogljivo napravo potrebujemo in kako veliki površini se bomo posvečali. Zahtevnejši uporabniki bodo izbrali vrtni traktor, ki je kot nalašč za obdelavo večjih površin. To sicer velja za urejene zelenice, ki jih želimo le vzdrževati v idealni formi. Vrtni traktor je tako uporaben za košnjo urejenih vrtov in drugih večjih zelenic, tudi športnih igrišč, ni pa tako zanesljiv na površinah z višjo travo ali podrastjo.

Napredni traktorji so zelo zmogljivi, a glavna prednost tovrstne opreme je gotovo v tem, da košnjo trave močno poenostavi – uživamo v popolnem udobju, odličen rezultat pa je zagotovljen. Ravno zato je vrtni traktor priljubljena izbira različnih uporabnikov, tudi tistih, ki sicer nimajo opravka z zelo veliko površino. Tudi pri košnji okoli hiše se namreč takšna naprava izkaže za zelo uporabno, navsezadnje nam poleg košnje pomaga še z mnogimi drugimi funkcijami.

tratkorske kosilnice

Kdaj kupiti vrtni traktor?

Vrtni traktor je praktično kosilnica, na katero se lahko usedete in se peljete na njej in tako prevažate stvari po vrtu in nenazadnje tudi kosite travo. Seveda takšna kosilnica za majhne vrtičke nima nobenega pomena in za njih zagotovo ni primerna. Poleg tega pa so vrtni traktorji izjemno dragi in se jih za majhne travnike zagotovo ne izplača kupovati.

Seveda danes obstaja veliko različnih znamk in tudi modelov, vrtnih traktorjev. Zaradi tega se morate odločiti za tisti vrtni traktor, ki vam bo najbolj ustrezal.  

Torej si morate pred nakupom vrtnega traktorja zagotovo dobro posvetovati s strokovnjaki in pregledati celotno ponudbo na internetu, saj je vrtni traktor kar velika investicija in se morate prepričati, da ste dobil kar najboljše za to ceno. Poleg tega je pomembno da imate dovolj prostora, da ga shranite.  Vedeti pa morate to, da je vrtni traktor bolj primeren za večja posestva.

Oglejte, kako poteka hitra košnja trave: