Imate alergijo na pršice? Izberite pravo posteljnino

Pršica je eden od najpogostejših vzrokov za alergije. Povzroča celoletni nahod (alergijski rinitis), dušenje in piskanje v prsih (alergijska astma) in kožno vnetje s srbenjem (atopijski dermatitis). Bolniki z alergijo na pršice imajo pogosto celo leto nahod s smrkanjem ter kihanjem, težko ali sploh ne morejo dihati skozi nos, srbijo in dražijo jih oči, lahko se pridruži še vnetje obnosnih votlin (sinusitis) in izguba vonja in okusa. Pogosti so astmatični napadi, ki lahko bolnika življenjsko ogrožajo.

S pravo izibro posteljnine in vzdrževanjem preprečite razvoj pršic

Materiali, iz katerih so vzmetnice, odeje ali vzglavniki, ni najpomembnejši. Pomembne so predvsem ugodne življenjske razmere za pršice: telesna toplota in nočno potenje ustvarjajo mikroklimo: 25 do 28 °C in zračno vlago do 80 %. Poleg tega je na voljo dovolj odmrlih kožnih celic in las, s katerimi se lahko prehranjujejo milijoni pršic.

Permanentno poteka pravi turizem: pršice se nenehno selijo s površine postelje v globino vzmetnice, odeje in vzglavnikov, kjer lahko ženska pršica v od 3- do 4-mesečnem življenju v topli, vlažni in temni globini vzmetnice, odeje ali vzglavnik odloži približno 300 jajčec. Še posebej priljubljeno zavetje so tudi šivi tkanin.

V trgovinah ponujajo pogosto drago antialergijsko posteljnino iz bombaža, ki je pralna pri 60 °C ali je celo »proti pršicam«. Le-ta niti približno ne zadošča za saniranje postelje pri alergiji na pršice.

Gladke prevleke iz umetnega materiala (tako imenovane Encasings), ki so na zadrgo in v katere se obleče celotna vzmetnica, odeja in vzglavnik, so najučinkovitejše sredstvo za boj proti pršicam.

Prevleke iz najfinejših, gosto tkanih mikrovlaken, ki so nadpovprečno prepustne za vlago in zrak, hkrati pa učinkovito zadržujejo pršice in njihove alergene, s specialno zadrgo, na voljo v standardnih in posebnih merah so najboljša rešitev.

Če imate francosko posteljo ali če alergik spi v isti sobi s sorojenci, veljajo vsi ukrepi saniranja vedno za vse postelje. Treba je sanirati vse postelje v sobi, tudi otroško posteljico, če je v spalnici.

Raziskave so pokazale, da je v 10 let stari vzmetnici do 13-krat več alergenov pršic kot v novi vzmetnici, zato je v okviru obsežnega saniranja zaradi alergije na pršice vredno razmisliti tudi o menjavi stare vzmetnice. Upoštevajte, da »antialergijske« vzmetnice niso antialergijske, ker jih pršice naj ne bi poselile, ampak zato, ker jih je lažje čistiti. A tudi nova vzmetnica bo, če je ne boste zaščitili s specialno, gosto tkano prevleko, v kratkem času poseljena s pršicami. Za vzdrževanje preproste bombažne prevleke niso nobena rešitev, saj ne predstavljajo nobene bariere za pršice, temveč so »mala malica«; nasprotno: v njih se rade zadržujejo.

Nove vzmetnice pred uporabo hermetično zaščitite s specialnimi antialergijskimi prevlekami (Encasings) in preprečite poselitev s pršicami.

Tudi če ste alergični na lateks, lahko uživate prednosti lateksovih vzmetnic, če jih prej zaprete v antialergijske prevleke. Tako preprečite vdihavanje lateksovega prahu in neosreden stik s kožo.

Kolikokrat in kako prati posteljnino?

Čiščenje vzmetnic s parnimi čistilci je nesmiselno, saj so izjemno trdovratne pršice ter njihova jajčeca in ličinke globoko v tkanini peni vzmetnice, in jih ni mogoče uničiti. Ustvarjanje tople in vlažne mikroklime je celo ugodno za preživetje pršic in njihovih jajčec v notranjosti vzmetnice.

S tkanino prevlečeni posteljni okvirji (springbox postelje) so idealno gojišče pršic. Pri takih posteljah je tudi najboljše saniranje proti pršicam ne pomaga.

Pomembna je tudi pogosta menjava posteljnine (najbolje tedensko), pri čemer se izogibajte frotirastim ali svilenim tkaninam. Idealna je trpežna bombažna posteljnina, ki brez težav prenese redno pranje pri najmanj 60 °C.

Puhove odeje ali odeje iz ovčje volne in vzglavnike, polnjene s puhom, zamenjajte z odejami in vzglavniki iz sintetičnih materialov in s sintetičnim polnilom. Odeje in vzglavnike morate oprati najmanj vsake 4 tedne pri 60 °C, saj je razmnoževalni cikel pršic približno od 4 do 6 tednov. Vsako predolgo odlašanje s pranjem bo kljub vsemu drugemu trudu privedlo do povečanja števila pršic in s tem h krepitvi simptomov alergije na pršice.

Tudi spodnje perilo je idealno mesto za pršice. Zato tudi spodnje perilo pogosto menjavajte in ga perite pri najmanj od 40 do 50 °C.

Posteljo vsak dan odkrijte in jo več ur dobro zračite, vzglavnike postavite pokonci. Tako se bodo hitro in popolnoma posušili, s tem pa boste pršicam pokvarili veselje do razmnoževanja. Ob toplih, sončnih, jasnih zimskih dnevih je zračenje ob odprtem oknu še učinkovitejše, saj tako zmanjšate zračno vlago v prostorih oz. postelji. Megleni ali deževni dnevi zaradi visoke zračne vlage niso primerni, saj posteljnina vsrka vlago nočnega znojenja.

posteljnina

Tudi plišaste igrače so leglo pršic

Plišaste igrače so pogost povzročitelj alergijskih težav pri otrocih. Z naslednjimi triki jih lahko otrok obdrži in preprečite jok (enako velja tudi za okrasne vzglavnike).

Plišaste igrače položite v plastično vrečo in jih dajte čez noč v zamrzovalnik (na – 25 °C), nato jih naslednji dan temeljito posesajte, da odstranite iztrebke pršic, ki delujejo alergeno. Metoda zamrzovanja je sicer znana, a v praksi težko izvedljiva – zamrzovalnik je namreč že brez tega večinoma do vrha poln.

Poceni, a ne povsem varna metoda je »peka« plišastih živali v pečici eno pri pri 50 do 60 °C, nato pa postopate enako kot po tehniki zamrzovanja. Pazite na primerno temperaturo (pri višjih temperaturah se lahko plišaste živali vnamejo). To možnost saniranja lahko izvedete samo, če imate štedilnik nenehno pod nadzorom. Pa tudi vse plišaste igrače niso primerne za »peko«.

Vsakomesečno pranje in sušenje odej in vzglavnikov je velik izziv za vsako gospodinjo. Namesto teh časovno in delovno zamudnih čiščenj obstaja zelo preprosta in veliko učinkovitejša alternativa kot pranje: najelegantnejša in najbolj praktična možnost je, da izkoristite največjo šibko točko pršic – občutljivost na suh zrak: suhe vzglavnike, plišaste živali, odeje, okrasne blazine … suhe dajte v sušilnik perila za najmanj 1 uro in nastavite temperaturo na 60 °C. Zelo suh zrak pršicam v trenutku odvzame telesno vlago in jih zanesljivo uniči, tudi tiste, ki so globoko v izdelkih, ki jih čistite. Poleg tega se bodo tudi iztrebki izsušili in razpadli v prah, kroženje zraka v sušilniku perila pa jih bo odstranilo iz tkanin. A ne pozabite: filter za vlakna previdno očistite na prostem, saj bo v njem neznanska količina pršic in njihovih iztrebkov. Ta postopek ponovite najmanj vsake 4 tedne!

Alternativa za naporno in zamudno pranje vzglavnikov in odej je uporaba antialergijske prevlke, ki jih naročite v spletni trgovini odeja.si in so na voljo v številnih standardnih merah in tudi po naročilu.

Če je postelja optimalno sanirana, se tudi alergijske težave večinoma drastično zmanjšajo. Če pa se znaki alergije na pršice ne zmanjšajo, je nujno saniranje vseh sob.

Odstranite preproge, predvsem preprogaste talne obloge, posteljni predpražniki, posteljna pregrinjala, okrasne blazine, težke zavese. Vse to so zbiralniki prahu, ki jih je težko očistiti.

Zračna vlaga v stanovanju naj ne bo višja od 50 %, temperatura v spalnicah naj ne bo višja od 20 °C (idealna temperatura je 18 °C ). Višje sobne temperature spodbujajo potrebo pršic po razmnoževanju.

Pršice so tudi v oblačilih. Zato oblačila, ki jih nosite zunaj, in čevlji, pa tudi oblačila, ki jih ne uporabljate, nikoli naj ne bodo v spalnici izven omare.

Ob vseh nujnih ukrepih saniranja postelje se redno pozablja, da večina odmrlih kožnih celic ostane na notranji strani spalnega perila. Temu ustrezno so s pršicami izjemno obremenjene pižame in spalne srajce. Poleg tega ti deli oblačil zaradi relativno visoke vsebnosti »jutranje vlage« ponujajo idealne življenjske razmere za majhne sostanovalce. Torej morate pižame in spalne srajce čim pogosteje oprati pri najmanj 50 °C (s pralnim praškom) in jih temeljito posušiti.

V spalnici se ne češite ali si sušite las s sušilnikom. Tudi lasje in odmrle kožne celice z lasišča so prav pri vrhu kulinaričnih želja pršic.

Izogibajte se vsem vlažilnikom zraka. Spodbujajo razmnoževanje pršic in rast plesni.

Idealno pohištvo za spalnico je tako z gladkimi površinami, ki jih lahko obrišete z vlažno krpo. Krpo vlažite s pršilo PršiceSTOP.

Talne obloge naj bodo položene tako, da ni nobenih rež. Primerne talne obloge so parket ali gladke talne obloge iz umetnega materiala. Brisanje tal z vlažno krpo preprečuje, da bi se prah vrtinčil v zrak. Vsekakor tla raje brišite in ne sesajte.

Če ste pred nakupom nove sedežne garniture za dnevno sobo, dajte prednost usnjeni garnituri. Vsekakor je gladko usnje primernejše od velurja. Najslabša izbira bi bila zofa, preoblečena v tkanino.

Svež zrak je škodljiv – za pršice. V hladni spalnici nimajo veselja do spolnosti – vsaj pršice.

Kaj pa drugi predmeti in živali?

Če že imate sedežno garnituro iz blaga, od katere se ne morete ločiti, jo lahko poskusite očistiti s pršilom. Postopek ponavljajte vsakih nekaj tednov.

Komode in omare čistite z vlažno krpo – vse površine, ne le tiste, ki jih z lahkoto dosežete. Predvsem pod posteljo redno brišite prah z vlažno krpo.

Če ste alergični na pršice, sami naj ne bi sesali, stepali preprog … Tudi čiščenje podstrešja in priljubljeno predvelikonočno temeljito čiščenje povzroča alergičnim na pršice velike težave. Če že morate vse to početi sami, pomaga, da med temi opravili nosite masko, ki pokrije usta in nos, na glavo pa si dajte kapo ali ruto. Po prašnih opravilih na podstrešju ali v kleti se pred vstopom v stanovanje preoblecite.

Knjige je najbolje hraniti v regalih z lesenimi ali s steklenimi vrati. So namreč idealen zbiralnik prahu in veliko časa je potrebnega, da jih očistite.

Domače živali kopičijo med svojo dlako ogromne količine pršic. So tudi razlog, da sanirane prostore hitro spet osvojijo pršice. Poleg tega so tudi njihove košare in mesta, kjer spijo ali ležijo, idealna mesta za pršice.

Okrasni predmeti v spalnici, ki jih ne potrebujete nujno, jih je pa težko čistiti, so zbiralniki prahu, povzročajo nepotrebno dolgo čiščenje in jih je zato treba umakniti iz spalnice. Tako pridobljen čas boste zagotovo z lahkoto bolj smiselno porabili.

Tudi rastlinam se je v spalnici najbolje izogibati. Njihovi listi zaradi velike površine ponujajo veliko prostora za kopičenje prahu, poleg tega pa je vlažna zemlja ali vlaga zaradi hidrokulture gojišče za najrazličnejše plesni, za katere ste kot alergik prav prav tako lahko preobčutljivi. Poleg tega pršice potrebujejo nekatere plesni za svojo prebavo.

Tekstilne tapete, stenske preproge ali živalska krzna in nenujno oblazinjeno pohištvo morate v boju proti pršicam odstraniti v okviru splošnih ukrepov saniranja. Tudi pršice imajo rade – enako kot vi – zbiralnike prahu, morda celo raje kot vi. Pršice imajo rade tudi spalnice z veliko zelenimi rastlinami.

Da pa bi se vendarle izognili stroškovno zahtevnim ukrepom saniranja, prej še enkrat pojdite na alergološki kožni test, pri sumu na alergijo na plesni pa na intrakutani test. V dvomljivih primerih je na voljo še za alergen specifični provokacijski test, ki je zelo zanesljiv.

Filtre prezračevalnih in klimatskih naprav morate pogosteje menjavati.

Primerne počitniške destinacije za alergične na pršice so območja s suho in toplo klimo ali srednjeevropska območja na nadmorski višini nad 1200 do 1500 m – te višje lege so zaradi klimatskih razmer, ki tam prevladujejo vse leto, kot so nižja zračna vlaga, nižje temperature vse leto in dolge sezone ogrevanja, za pršice zaradi suhega zraka manj primerne.

Specialno zaradi visoke zračne vlage in s tem povezanimi optimalnimi življenjskimi pogoji za pršice počitnice na morju ali v tropskih območjih niso najprimernejši za alergične na pršice. Tudi deževna obdobja na počitniških destinacijah je treba upoštevati. Enako velja za območja z visoko zračno vlago in mrazom.

Pri alergijskih težavah v tropskih in subtropskih območjih je treba posumiti na preobčutljivost na vrsto pršice Blomia tropicalis. Ta pršica pogosto zavzame življenjski prostor hišni pršici. Bolj je v sorodu z mrhovinasto pršico in ne kaže znakov navzkrižne alergije s hišno pršico.

V tropskih območjih je zračna vlaga na splošno višja, zato je treba poiskati višje predele, kjer najdete počitniške namestitve z manj pršicami.

Pri rezervaciji sob v penzionih ali pri zasebnikih vedno povprašajte, ali imajo morda domače živali (mačke, pse), predvsem, če ste alergični na te živali.

Tudi počitnice na turističnih kmetijah za alergične na pršice niso primeren počitniški cilj, predvsem, če ste alergični na mrhovinasto pršic.

Če greste na aktivne počitnice izven glavne sezone, pomislite na to, da to prenočišče več dni ali tednov ni bilo očiščeno in da je obremnitev s pršicami temu ustrezno visoka. V takih primerih lastnike prosite, da sobo pred vašim prihodom še enkrat temeljito očistijo in zamenjajo posteljnino.

Hotelske sobe so pogosto opremljene s preprogastimi talnimi oblogami, vzmetnice pa so leta v uporabi, zato ni nič čudnega, da se vam ravno na počitnicah alergija na pršice poslabša ali vrne. Priporočljivo je, da se ob rezervaciji sobe pozanimate, ali so v sobi gladka tla ali preproge. S seboj na počitnice vzemite antialergijsko spalno vrečo ALLERGIKA Travel, ki vas bo ščitila pred pršicami. Odgrnite odejo in odstranite vzglavnik. Na vzmetnico raztegnite antialergijsko spalno vrečo. V žep pod glavo vstavite hotelski vzglavnik. Ko greste spat, zlezite v spalno vrečo, po potrebi se čez njo pokrijte s hotelsko odejo, zavihek pri bradi pa zavihnite čez odejo. Osebje, ki je zadolženo za čiščenje, seznanite, zakaj imate antialergijsko spalno vrečo.

Če ste s seboj pozabili vzeti anitalergijsko posteljnino, si lahko pomagate s svežimi brisačami, ki jih položite na vzmetnico, v drugo pa zavijte vzglavnik. Brisače običajno perejo pri 95 °C in so zato brez pršic. Navsezadnje ste več ur z obrazom na vzglavniku »koža-na-kožo« s pršicami.

V nujnih primerih si lahko pomagate olajšati seneni nahod z izpiranjem nosu s fiziološko raztopino kuhinjske soli ali z razredčeno morsko soljo (na voljo v lekarni). Še učinkovitejše je, če zvečer vzamete antihistaminik ali antialergijsko nosno pršilo in kapljice za oči, pri astmatikih pa dodatna inhalacija dolgodelujočega bronhodilatatorja in zdravila za zaviranje vnetja.

Če se zdi, da so vsi ti ukrepi vsaj naenkrat težko izvedljivi, poiščite najboljšo možno obliko sanacije v primeru jasno izraženih težav zaradi alergije na pršice. Že sama zaščita postelje z antialergijskimi prevlekami,ki jih priporočajo alergologi, dermatologi, pediatri …, v mnogih primerih vodi do popolnega izboljšanja simptomov alergije na pršice. Če so kljub temu še potrebna zdravila, jih boste morali jemati bistveno manj.

Poznavanje navad hišnih pršic omogoča ciljno usmerjene sanacijske ukrepe, še zdaleč ni treba kupiti vsega, kar v trgovini ponujajo z oznako »antialergijsko«. Pravilni ukrepi in spremembe bivalnega prostora, predvsem spalnice, niso nujno niti zapleteni niti dragi, so pa ključni za alergične na pršice.