Kaj je epoksi - najbolj trpežna obloga!

Pri temeljiti prenovi stanovanja ali hiše moramo razmisliti o različnih delih; bodisi je to prenova strešne kritine ali pa notranja prenova talnih oblog.

Ko govorimo o zaščiti tal, tudi betonskih, pomislimo na najrazličnejše premaze, ki jih lahko kupimo na trgu. Premazi morajo biti dovolj učinkoviti ter kakovostni, da lahko povsem zadostijo našim potrebam, tudi v primeru ko so tla zelo obremenjena.

Asociacija na najboljše premaze je vsekakor tudi epoksi. Epoksi premazi za tla na trgu veljajo za odlično izbiro, ki pa je zelo poceni. Epoksi tlaki in epoksi premazi so torej izjemno dobra rešitev, ki je tudi lahko dostopna.

Kaj sploh je epoksi premaz?

Premaz za tla mora povsem ustrezati standardom. Najbolje bo, da na trgu izberemo najboljšo rešitev.

Marsikdo nam bo znal povedati, da je to epoksi premaz za tla, ki ga uporabljajo že številni uporabniki pri nas ter v tujini.

Epoksi premaz za tla poskrbi, da so naša tla primerno zaščitena in da prenesejo tudi največje obremenitve. Še posebej primerno pa je vsekakor potrebno zaščititi tudi betonska tla, ki so zelo izpostavljena mehanskim, kemičnim in tudi termičnim obremenitvam.

Večinoma jih obložimo s keramičnimi ali lesenimi oblogami. Še bolj pogosto pa jih površinsko obdelamo s primernimi premazi. Ti prenašajo obremenitve in povsem zadostijo tudi estetskim zahtevam. Med najbolj pogoste pa štejemo ravno epoksi premaz za tla.

 

Tovrstni premaz se lahko po najbolj ugodni ceni naroči v spletni trgovini, ki premaze najpogosteje ponuja tudi po posebnih akcijskih ponudbah, ki se jih vsekakor še kako zelo splača kupiti. Z njimi bomo nadvse zadovoljni, na našem domu pa bodo že najkasneje v nekaj dneh po naročilu.

Epoksi premaz za beton

Betonski tlaki oziroma estrihi so običajen zaključni sloj, na katerega potem položimo najbolj primerno talno oblogo. Za bivalne prostore kot so kuhinja, kopalnic, dnevna soba se običajno odločamo za keramične ploščice, PVC podlago, laminat, parket in še mnogo drugega.

Za bolj obremenjene prostore, kot so na primer delavnice, garaže, skladišče, proizvodne hale, pa je potrebno razmisliti o talni površini, ki bo prenesla vse mehanske, kemične in toplotne obremenitve. Epoksi premaz za beton je zagotovo ena izmed njih.

epoksi-tlaki
Z epoksi premazom še dodatno utrdimo in zaščitimo betonske površine.

Za tovrstno talno površino ne potrebujemo ničesar drugega, kot le ravna in dovolj trdna tla. Epoksi premaz za beton je kot nalašč za zaščito utrjenih betonskih površin, pri čemer je potrebno vedeti, da kakovost podlage bistveno vpliva na to, kako se bo epoksi premaz za beton obnesel.

Pred nanosom je tako potrebno betonsko ploščo dobro očistiti, odstraniti mastne madeže, sanirati razpoke in ploščo kar se da zravnati.

Poznamo tudi epoksi tlake

Verjetno ste že slišali za epoksi tlake, ki so izdelani na osnovi smole, in ji pravimo tudi epoksidna smola. Ti tlaki so znani po številnih pozitivnih lastnostih, kot so na primer odpornost na mehanske, kemične in toplotne obremenitve, vzdržljivost in enostavno čiščenje in vzdrževanje.

Zaradi vseh teh karakteristik ni nič nenavadnega, da se epoksi tlaki uporabljajo v industrijskih prostorih, skladiščih, trgovinah, bolnišnicah, razstavnih prostorih in še kje.

Predvsem samorazlivni epoksi tlaki pa so še posebej primerni v kombinaciji s talnim ogrevanjem, saj na ta način omogočajo boljše temperaturne izkoristke, sam način nanašanja pa je tisti, ki je še toliko bolj ključen.

Ker so tovrstni epoksi tlaki v tekočem stanju, se ob nanosu razlijejo med cevi talnega ogrevanja in jih tudi lepše objamejo. V plasteh tlakov se pojavijo manjši zračni mehurčki, ki dodatno vplivajo na prenos toplote iz cevi talnega gretja v prostor. 

Epoksi tlaki bodo tako z izbrano želeno barvo postali takšni, kot smo si zamislili. Pravi mojstri v polaganju takšnih tlakov nam lahko izdelajo izredno lepe umetniške stvaritve, ki bodo krasile notranjost našega stanovanja, ki ga bomo z veseljem razkazovali. 

Tudi samorazlivni tlaki so ena od možnosti

Samorazlivni tlaki so trenutno najbolj zaželeni način prenove starejših stanovanja ali hiš. Seveda imamo za obnovo tlaka na volj različne možnosti.

Vsaka izmed možnosti nudi različne materiale, ki jih uporabimo in tudi različne metode. Poleg omenjenega estriha poznamo še klasični cementni estrih, ki se še vedno najpogosteje uporablja za izdelavo tlakov. Slovenci smo namreč do novosti precej zadržani, vse do trenutka, ko jih pohvali kdo izmed naših znancev.  

samorazlivni-epoksi-tlaki
Samorazlivni epoksi tlaki so najbolj zaželen način prenove starejših hiš.

Samorazlivni tlaki so izdelani na osnovi kalcijevega sulfata in so odlični za uporabo pri prenovah ter tudi pri novogradnjah. Kos smo že omenili, se v stanovanjih še vedno najpogosteje uporablja cementni estrih, na katerega se doda že izbrana obloga iz keramike, lesa ali iz umetne mase. Betom lahko le redko kej obdržimo kot končno podlago, saj se izjemno praši in ni prijeten za hojo. 

Samorazlivni tlaki pa so znani po tem, da ne potrebujejo dodatne talne obloge. Najpogosteje jih bomo srečali v industrijskih halah, kjer je vedno veliko obremenitev.