Kako poteka izpit za motor?

Motorna kolesa nam ponujajo ogromno možnosti za transport, tekmovanje in zabavo. Posegamo lahko po različnih vrstah motociklov, to so zelo praktična vozila, lahko pa luksuzna prevozna sredstva ali superšportni dirkalniki.

Vse to je na voljo imetnikom vozniškega dovoljenja kategorije A. Da pridemo do tega dovoljenja, moramo seveda opraviti izpit za motor, ki nas vodi skozi cel postopek od prve prijave do uspešno opravljene izpitne vožnje.

A v celotnem postopku naletimo na kar nekaj obveznosti, ki jih bo treba pravočasno opraviti. Na to se je pametno tudi vnaprej pripraviti.

Prve obveznosti za izpit za motor

Marsikdo začne pot do vozniškega izpita tako, da se loti brskanja po ponudbi avtošol. To je seveda lahko dobra taktika, saj dobimo pri teh izvajalcih veliko informacij in lahko smo deležni asistence, ki nam pomaga pri navigiranju skozi postopek.

Lahko pa nekatere obveznosti opravimo že prej, saj niso vezane na avtošolo.

Samostojno moramo opraviti zdravniški pregled. Pozor, potrebujemo zdravniško spričevalo za kategorijo A, torej bo treba opraviti še en pregled, tudi če morda že imamo spričevalo za avto oziroma kategorijo B.

Sam pregled sicer nima bistvenih razlik in pri večini izvajalcev lahko opravimo tako pregled za A kot B kategorijo kar hkrati. Pomembno je le to, da na koncu dobimo spričevalo, na katerem je točno zapisano, za katere kategorije nam velja, pa tudi trajanje veljavnosti, ki znaša tri leta.

Izpit za motor je treba v celoti opraviti, preden se lahko zapeljemo na cesto
Izpit za motor je treba v celoti opraviti, preden se lahko zapeljemo na cesto

Druga obveznost, ki jo lahko opravimo sami, je usposabljanje in izpit iz prve pomoči. Potrdilo o uspešno opravljenem izpitu je nujno, če želimo opravljati izpit za motor, že pri prijavi na teoretični del izpita ga bomo potrebovali.

Poleg tega velja stalno, torej ga opravimo le enkrat in ne poteče. Tečaj ni obvezen, le izpit moramo opraviti, so pa tečaji seveda zelo poučni ter podajajo nujna znanja in praktične veščine, ki jih bomo morali demonstrirati pri izpitu. 

Zdravniško spričevalo in kartico o uspešno opravljenem izpitu iz prve pomoči lahko pridobimo že pred obiskom avtošole, lahko pa te obveznosti opravimo ob istem času kot program v avtošoli.

Izpit za motor v šoli vožnje

Šola vožnje lahko pomaga že pri predhodnih obveznostih, predvsem so dobre ponudbe za tečaj in izpit iz prve pomoči, ki ga šola pogosto organizira. Gotovo pa bo izpit za motor več dela zahteval s tečajem in izpitom iz poznavanja cestnoprometnih predpisov.

Tečaj je tu obvezen, pri kategoriji A moramo upoštevati še to, da vključuje tudi dodaten modul, ki podaja specifične vsebine, relevantne za motoriste. Z uspešno opravljenim tečajem CPP, zdravniškim spričevalom in kartico prve pomoči se odpravimo na upravno enoto in se prijavimo na teoretični del izpita.

To je izpit CPP, ki zaključuje teoretski del usposabljanja.

Nadaljujemo s praktičnim delom. Tu ima avtošola veliko večji vpliv, potrebujemo izkušenega inštruktorja in ugledno šolo, ki lahko dobro poskrbi za svoje kandidate. Predvidenih je minimalno 20 ur praktičnega usposabljanja.

Kandidati so pri tem večinoma precej uspešni in ne potrebujejo veliko več ur, sploh tisti, ki že imajo izpit za avto in so na cestah povsem domači. Program usposabljanja obdela vse nujne spretnosti, ki jih potrebujemo za upravljanje motorja, nato pa se utrjujejo še znanja in spretnosti pri vožnji v prometu.

Opravimo 20 ur in dobimo potrdilo, da se lahko prijavimo še na praktični del izpita, to je tako imenovana izpitna vožnja.

Šola vožnje ponuja celovit program za izpit za motor, nekatere obveznosti pa moramo opraviti tudi sami.

Z opravljeno izpitno vožnjo dobimo vozniško dovoljenje, kar pa še ne pomeni, da smo vse obveznosti že zaključili.

Izpit za motor nam privzgoji tudi načela varne vožnje
Izpit za motor nam privzgoji tudi načela varne vožnje

Izpit za motor ima še nekaj obveznosti

Z uspešno zaključenim usposabljanjem v avtošoli se rešimo najbolj zahtevnih in zamudnih opravil, a prav vseh obveznosti še ni konec. Ostaja nam vsaj še ena naloga, to je varna vožnja za motoriste, ki se opravlja v predpisanem programu v dveh letih od izdaje dovoljenja.

Vsaj šest mesecev moramo počakati, da se lahko na to dodatno usposabljanje prijavimo, v tem času nabiramo izkušnje in se privajamo na vožnjo po cestah. Nato lahko obiščemo center varne vožnje in opravimo še zadnjo obveznost.

S temi obveznostmi izpit za motor dejansko zaključimo in vozniško dovoljenje lahko podaljšamo brez omejitev. Veljal nam bo sicer še status voznika začetnika, ki ga imamo dve leti od izdaje dovoljenja ali do 21. leta starosti, če smo ob prvi pridobitvi mlajši.

Pri kategorijah za motor moramo sicer paziti še na to, da najdemo pravo kategorijo za svojo starost in interese – za polno kategorijo A moramo biti namreč stari vsaj 24 let, mlajši imajo na voljo kategoriji A1 in A2 ali kar AM. Postopki pa so večinoma primerljivi.