Kakšen računalnik izbrati? Top nasveti za lažjo izbiro

Računalnik je v današnjem času vsekakor osnovna naprava, ki jo preprosto moramo imeti doma. Brez tega pripomočka je dejansko oteženo opravljanje vsakodnevnih opravil, še posebej, če se ta nanašajo na šolske ali službene dejavnosti. Je pa zaradi pestre ponudbe različnih naprav izbira domačega računalnika precej otežena. Običajno se odločimo za stacionarni računalnik, ki ga uporablja vsa družina, a prav tako dobro se lahko obnese tudi prenosnik.

Stacionarni ali prenosni računalnik?

Namizni oziroma stacionarni računalnik večinoma predstavlja boljšo izbiro za vlogo domačega računalnika, a to je vse prej kot univerzalno pravilo. Namizni računalniki za isto zmogljivost v primerjavi s prenosniki prinašajo ugodnejšo ceno, včasih kar znaten prihranek. Poleg tega omogočajo enostavne posodobitve in razširitve, nanje je možno priklopiti še mnoge druge naprave, kar se lahko izkaže za veliko prednost v domačem okolju. So zanesljivi, učinkoviti in funkcionalni, kot nalašč za okolje, kjer isti računalnik uporablja več uporabnikov.

Prenosni računalnik je odlična izbira v primeru, da računalnika ne nameravamo uporabljati le na enem mestu. Tudi prenosniki so lahko prav tako zmogljivi in funkcionalni in jih je možno do neke mere opremiti z dodatnimi napravami, res pa je, da bo cena za isti učinek nekoliko višja. Je pa prenosni računalnik varčnejša izbira, če je poraba električne energije pomemben dejavnik. Poleg tega je včasih dobro upoštevati tudi elegantno podobo in miniaturne dimenzije – če pride v poštev prihranek prostora, se prenosnik gotovo izkaže bolje kot stacionarni računalnik.

Na obeh področjih pa je toliko izbire, da z odločitvijo za eno ali drugo možnost pravzaprav še nismo naredili nič. Prenosniki in namizni računalniki se v veliki meri prekrivajo, tako da pogosto izbira tudi nima posebej kritičnih posledic.

Znamka Asus navdušuje uporabnike

Ste tudi vi morda navdušenec nad znamko Asus? Potem ste se znašli na pravem mestu, saj vas želim seznaniti s spletno trgovino, ki vam na enem mestu ponuja pestro ponudbo kvalitetnih in ugodnih prenosnih računalnikov proizvajalca Asus.

V kolikor tudi vi razmišljate o nakupu prenosnega računalnika Asus, vam torej toplo priporočam, da na lastne oči preverite ponudbo prenosnih računalnikov v omenjeni spletni trgovini. Poleg prenosnikov Asus boste sicer našli tudi tablične računalnike. Premislite, kakšen računalnik bi si želeli in nato preverite, kateri model računalnika Asus bi bil najbolj primeren za vas. Če se vam bo porodilo kakšno vprašanje, lahko tudi kontaktirate strokovnjaka omenjene spletne trgovine, ki vam bo verjetno z veseljem pomagal na poti do kar najbolj optimalnega prenosnega računalnika Asus za vas. Ne odlašajte več in si tudi vi zagotovite kvaliteten in ugoden prenosni računalnik Asus.

Napredek sodobne tehnologije v praksi pomeni, da lahko proizvajalci računalnikov v majhno ohišje stlačijo vse bolj napredne konfiguracije. Na trgu so že tablični računalniki, ki se po zmogljivosti povsem enakovredno kosajo s prenosniki srednjega cenovnega razreda. Takšen je marsikateri tablični računalnik ASUS, ki bo v nekaterih primerih zadostil tudi kot primarni računalnik. To je čisto možno, saj sodobne tablice v ničemer ne zaostajajo za prenosniki, ti pa so enaki namiznim računalnikom – govorimo seveda o funkcionalnosti, ne nujno o surovi zmogljivosti.

Dejstvo je torej, da lahko tudi tablični računalnik ASUS služi kot namizni računalnik. To še posebej velja za tablice, opremljene z operacijskim sistemom Windows. Novejše različice tega operacijskega sistema ne delajo več razlik med tablično in namizno verzijo (razen prilagojenih funkcij za zaslone, občutljive na dotik), tako da je vseeno, ali sistem teče na namiznem ali tabličnem računalniku.

Da bi tablični računalnik ASUS lahko brezskrbno uporabljali kot primarni namizni računalnik, moramo najprej izbrati pravo tablico. Predvsem mora biti ta dovolj zmogljiva in opremljena z operacijskim sistemom Windows. Poleg tega mora imeti na voljo vse priključke, ki omogočajo uporabo v takšni vlogi. Sodobne tablice so običajno opremljene s HDMI izhodom, ki omogoča povezavo z monitorjem, USB priključki pa omogočajo uporabo vse druge računalniške periferije. Tudi avdio izhod je na tablici seveda povsem funkcionalen. Čisto možno je torej tablico pospraviti pod mizo in nanjo pozabiti. Sistem s pomočjo zunanjih naprav deluje tako, kot smo vajeni pri običajnem stacionarnem računalniku. Dodaten plus je ta, da lahko tablico preprosto odklopimo in odnesemo s seboj.

Prenosniki so dolgo časa veljali za manj zmogljivo alternativo stacionarnim računalnikom. Z napredkom tehnologije, ki vse bolj teži proti manjšim, hladnejšim, tišjim in varčnejšim komponentam, pa so postali prenosniki z vidika zmogljivosti povsem konkurenčni tudi velikim namiznim računalnikom. A takšna zmogljivost zahteva določeno ceno – prenosniki so še vedno precej dražji v primerjavi s stacionarnimi računalniki primerljive zmogljivosti. Lahko pa stroške nekoliko znižamo, če vemo, kje iskati.

Refurbished računalniki

Pravo priložnost za cenovno ugoden prenosni računalnik višjega kakovostnega razreda predstavlja refurbished program. Gre za tovarniško obnovljene računalnike, ki imajo garancijo za brezhibno delovanje. Ker izdelki niso povsem novi, se kot takšni tudi ne morejo prodajati, posledično pa je cena precej nižja, čeprav gre za nerabljen in povsem delujoč izdelek. Cena je nedvomno največja razlika med novimi in refurbished računalniki, drugih omembe vrednih razlik pa pravzaprav sploh ni, če kupujemo pri zanesljivih prodajalcih, ki imajo v ponudbi le preverjene in zanesljive izdelke.

Na ta način si lahko za ugodno ceno privoščimo tudi vrhunski prenosni računalnik, ki bi bil sicer v previsokem cenovnem razredu. V refurbished programu se cena lahko konkretno spusti, s tem pa se bistveno izboljša razmerje med zmogljivostjo in ceno. To je še posebej očitno pri boljših izdelkih, ki postanejo kar naenkrat dostopni tudi tistim, ki si sicer takšne zmogljivosti ne bi mogli privoščiti. Refurbished računalniki so kot nalašč za zahtevne poslovne uporabnike, kot tudi za igričarje, ki nočejo zapravljati gore denarja za nov igričarski prenosnik, a želijo vseeno uživati v brezhibnem delovanju novejših iger.

GAMING ASUS

Gaming Asus je odličen računalnik za vse mlade, ki se želijo izpopolniti pri igranju določene računalniške igre. Če se želi mladostnik ukvarjati tudi z igranjem računalniških iger, mu to lahko omogočimo z nakupom dobrega gaming računalnik, ki ima prave kvalitete, da se na njemu lahko nemoteno igrajo različne igre.

Gaming Asus nam tako omogoča, da vadimo in se urimo ter tako postajamo iz dneva v dan močnejši i boljši. Vsekakor je pomembno, da starši pazijo na svoje otroke in jim ne dovolijo, da bi se zasvojili z igranjem iger. Kot že dobro vemo, je pretirano igranje lahko zelo škodljivo in na mladostnika lahko precej negativno vpliva. Ogroženo je lahko tudi njegovo zdravje.

Gaming Asus mora biti v lasti otrok, ki so ozaveščeni in se zavedajo, da je pretirana uporaba nevarna. Bistveno je, da takšnega prenosnika otrok nima v sobi in da starši z njim dogovorijo, koliko časa bo lahko igral računalniške igre. Psihologi svetujejo, da je ena ura na dan več kot dovolj, saj so mlajši vedno bolj zasvojeni z uporabo elektronike.

Razer prenosniki so primerni predvsem za igralne namene

Razer prenosniki so dobro poznani med ljubitelji različnih iger, ki so na voljo na spletu ali pa v trgovinah. Z napredkom tehnologije, so prišle na trg vedno bolj zanimive in napredne računalniške igre, ki vsakega popolnoma zasvojijo. Seveda pa moramo imeti doma primeren prenosnik, saj so računalniki s slabo grafično kartico neprimerni za namestitev večine iger.

Razer prenosnik pa spada med tiste, ki imajo vse lastnosti izredno zmogljivih računalnikov. Takšen računalnik razveseli vsakogar, ki rad po težkem delovnem dnevu odigra igro ali dve.

Razer prenosnik ima tudi odlične zvočnike, ki nas bodo hitro popeljali v domišljijski svet. Še bolje pa bo, če bomo imeli slušalke ter preko mikrofona komunicirali z ostalimi igralci, ki se bodo z nami borili znotraj igre.