Razmišljate o hišnem ljubljenčku? Preverite, zakaj ga imeti!

  • Večno vam bo zvest

Tudi, če jim ljubezni ne boste vračali v enaki meri, vas bo hišni ljubljenček imel vedno rad in bil neizmerno navezan na vas.

  • Pozitivno vpliva na vaše duševno zdravje

Še posebej, če ste samska ali samski ali pa tudi brez otrok, je skrb za nekoga drugega in ne samo zase dobra za vaše duševno počutje.

hišni ljubljenčki

  • So dobri poslušalci

Hišni ljubljenček vas bo vdano poslušal ter vam ne bo skakal v besedo in »pametoval« kaj in kako. Na koncu večera vas bo imel še vedno enako rad.

  • Spodbudi vas k telesni aktivnosti

Predvsem pes vas bo aktiviral in vas popeljal na sprehode v naravo, kar bo dobro tudi za vaše telesno zdravje in počutje. Prav tako lahko z njim uživate tudi na kakšnih družinskih počitnicah v naravi in raznih športnih aktivnostih.

  • Vseeno mu je, koliko ste stari in koliko gub imate

Domača žival vam lahko popestri ali celo popolnoma spremeni življenje v katerem koli starostnem obdobju.

  • Hišni ljubljenček vam bo v oporo

Hišni ljubljenček vam bo ob vaših težavah v življenju v oporo in bo na vas ob vašem stresu in trpljenju deloval pomirjajoče.

  • Prebudil bo vašo dobro plat

Tudi če v družbi veljate za trdosrčno osebo, ker ne marate kazati svojih čustev, vas bo živo bitje živalskega izvora zmehčalo in prebudilo tisto najboljše v vas.

 

Kako poskbeti za živali?

Hišni ljubljenčki zahtevajo veliko časa in pozornosti. Predvsem moramo poskrbeti za njihovo zdravje in dobro počutje. Zagotoviti jim moramo primerno bivališče, primerno hrano - npr. kakovostna mačja hrana, pa tudi nekaj rekvizitiov za igro ter drugo opremo.

Tukaj pa je še nekaj znanstveno potrjenih dejstev, zakaj imeti hišnega ljubljenčka:

Raziskave so potrdile kar nekaj pozitivnih vplivov hišnih ljubljenčkov na njihove lastnike. Povzeli smo nekaj najpomembnejših, predvsem iz vidika zdravja.

Naredijo nas pametnejše

Študije so pokazale, da hišni ljubljenček pomaga otrokom razviti sposobnosti branja pa tudi izboljšati druge kognitivne zmožnosti. Ena od študij, opravljenih na univerzi Davis School of Veterinary Medicine, je pokazala, kako se lahko otroci, ki berejo svojim hišnim živalim, veliko lažje naučijo obvladovanja jezika.

Otroci se namreč v družbi svojega psa počutijo bolj sproščeno kot pred starši ali učitelji. Raziskave pa so tudi ugotovile, da živali pomagajo otrokom razvijati neverbalne načine komuniciranja. Strokovnjaki celo trdijo, da imajo otroci, ki so odraščali s hišnimi ljubljenčki, višji inteligenčni kvocient.

Otroke učijo odgovornosti

S prihodom novega družinskega člana je treba organizirati in poskrbeti za vse dejavnosti, povezane z vzdrževanjem živali. Otroci naj bodo dolžni skrbeti za hišne živali, saj tako iz prve roke izvedo, kaj je to odgovornost in kako pomembno je, da skrbijo za druge. Poskusite mu zadati tiste naloge, ki se otroku zdijo zabavne, na primer, sprehod s psom in učenje trikov.

Ublažitev posledic astme in alergij

Morda je to na prvi pogled precej nenavadna trditev, toda raziskave so pokazale, da imajo otroci, ki odraščajo s psom ali mačko, veliko manj možnosti za razvoj astme ali alergij. Natančneje, otroci razvijejo močnejši imunski sistem, bolj učinkovit proti različnim boleznim. Poleg zmanjševanja možnosti za razvoj alergij na psa ali mačko se zmanjša tudi verjetnost alergij na (cvetni) prah ali travo.

dog_cat_wallpaper_1024x768.jpg

Umirjanje avtističnih otrok

Za otroke z avtizmom so dnevne aktivnosti, še posebno tiste, ki vključujejo skupnost in družbene dejavnosti, veliko težje kot za druge otroke. Raziskava z Univerze v Montrealu pa zagotavlja, da hišni ljubljenčki ublažijo stres in občutek napetosti avtističnih otrok.

Krepijo naše duševno zdravje

Pozabite na jogo! Skrb za psa ali mačko zelo dobro vpliva na naše duševno zdravje. Strokovnjaki tudi poudarjajo, da skrb in odgovornost za domačo žival zmanjša občutek depresije in blaži stres.

Pozitivno vplivajo na srce

Kot rečeno, živali zmanjšajo učinke stresa, kar ima neposreden ugoden učinek na naše srce. Študije so ugotovile, da imajo lastniki psov manj težav s krvnim tlakom, holesterolom in boleznimi srca. Rezultat ene od študij je bil, da imajo lastniki mačk za kar 60 odstotkov manjše tveganje za srčni napad in 70 odstotkov manj možnosti za razvoj bolezni srca in ožilja.

Starejše ljudi naredijo bolj neodvisne

Če imate v vaši družini starejšega dedka ali babico, bo ta lahko svojo mladost ohranjal/a s pomočjo hišnega ljubljenčka. Skrb za žival tudi starejše prisili, da hodijo naokoli in se gibajo ter da so neodvisni, ko gre za njihove potrebe.

Oglejte si kakšne ekzotične hišne ljubljenčke si lahko prilastite!