Tehnični pregled novega vozila

Na vsako vozilo se pri vožnji močno zanašamo, pričakujemo brezhibno delovanje in seveda varno vožnjo, tudi v kakšnih manj ugodnih razmerah. Da bi bili na cesti res varni in zanesljivi, je treba poskrbeti za tehnično spravnost vozila, kar preverimo s tehničnim pregledom. To je pregled, ki se mora obvezno opravljati redno, dobimo tudi potrdilo, ki ga potrebujemo za normalno uporabo vozila v prometu. Gre torej za obveznost, ki se ji ne moremo izogniti. To velja tudi za tehnični pregled novega vozila, čeprav bi si morda mislili, da novi avtomobili že takoj zadostijo vsem standardom in so odlično pripravljeni na vožnjo. Vseeno moramo zagotoviti skladnost s predpisi in zadostiti zahtevam, ki jih tu nalagajo zakoni.

Nenazadnje je tehnični pregled potreben že za izvedbo nekaterih formalnih postopkov, med katerimi izstopa predvsem registracija avtomobila. Nič drugače ni torej, ali imamo novo vozilo ali rabljeno, za registracijo bomo potrebovali tudi tehnični pregled. Ravno to je razlog, da tudi z novim ali dobro ohranjenim vozilom zapeljemo na pregled. Kakšnih težav tako ali tako ne gre pričakovati, poleg tega tehnični pregled novega vozila tudi ni nek velik strošek.

Tehnični pregled novega vozila je potreben za registracijo in podaljšanje

Različni postopki pri vozilih postavljajo različne zahteve, med katerimi je pogosto prav tehnični pregled. To je namreč osnova, s katero potrdimo, da je vozilo pripravljeno za vožnjo v prometu in da se lahko opravijo tudi drugi postopki. Zato se opravljajo pregledi novih oziroma dobro ohranjenih vozil, da lahko brez težav opravimo tudi vse ostale obveznosti, pri katerih je tehnični pregled pogoj.

Tehnični pregled novega vozila je lahko le formalnost, a vseeno jo je treba opraviti

Registracija je postopek, s katerim se vozilo vpiše v register in se mu izda dovoljenje za vožnjo po cestah. To je torej nujni postopek, ki se mora opraviti za vsako vozilo, le nekaj posebnih izjem obstaja med kmetijsko opremo in delovnimi stroji. Za osebna vozila pa je gotovo potrebna registracija avtomobila, to pa je tudi strošek, ki se mu ne moremo izogniti. Nekaj časa in denarja bo torej treba nameniti tem postopkom, zato je dobro vedeti, kaj nas čaka.

Izpostavimo pa lahko to, da je prav tehnični pregled med ključnimi pogoji za registracijo. Če je to tehnični pregled novega vozila, potem seveda ne pričakujemo velikih težav, medtem ko se lastniki starejših vozil pogosto ukvarjajo s kakšnimi problemi, ki preprečujejo podaljšanje registracije.

Kdaj se opravi tehnični pregled novega vozila?

Vsako vozilo, ki ga želimo registrirati oziroma mu podaljšati registracijo, mora imeti veljaven tehnični pregled. Tega moramo torej opraviti pred registracijo, pri mnogih ponudnikih pa se lahko hkrati opravijo vsi postopki, ki so potrebni za to, torej tudi tehnični pregled. Od tega je tudi odvisno, koliko stane registracija avtomobila, cena je namreč odvisna tudi od pregleda in drugih postopkov.

Je pa tehnični pregled vsekakor bolj pereča obveznost za lastnike starejših vozil, medtem ko tehnični pregled novega vozila ne bo nikakršen problem ob prvi registraciji. Nova vozila namreč že imajo potrdilo o tehnični ustreznosti, tak pregled ima daljšo veljavnost in s tem ne bomo imeli nikakršnih skrbi. Je pa veljavnost tehničnega pregleda seveda relevantna za podaljšanje registracije, te podrobnosti moramo poznati, da se izognemo kakšnim komplikacijam in nepotrebnim stroškom.

Običajno je tehnični pregled novega vozila namenjen tudi vozilom, ki so že v uporabi. To so morda vozila, ki so pred podaljšanjem registracije, takrat se vprašamo, ali nam tehnični pregled še velja. Obdobje veljavnosti je namreč odvisno od starosti vozila in se skozi čas spreminja. Za nova vozila je relevanten prvi tehnični pregled. Tega je treba opraviti v štirih letih, torej imamo z novim vozilom kar nekaj časa, preden bo treba zapeljati v delavnico na pregled. Drugače je seveda pri starejših vozilih. Le prvi tehnični pregled novega vozila opravimo po štirih letih, nadaljnje pa pogosteje. Naslednji pregled bi treba opraviti po dveh letih od prvega, na dve leti se opravljajo pregledi za vozila s starostjo od 4 do 8 let. Za starejša vozila pa je veljavnost tehničnega pregleda še krajša, saj je treba pregled opravljati kar vsako leto.

Tehnični pregled novega vozila je enostavnejši kot pri starejših vozilih

Dobre ponudbe za tehnični pregled novega vozila

Ker je tehnični pregled obveznost, s katero se bomo kar pogosto srečali, je pametno že za tehnični pregled novega vozila najti izvajalca, s katerim bomo zadovoljni na dolgi rok. Dobra novica je ta, da se ni treba pretirano obremenjevati s ceno – cene tehničnih pregledov so namreč enotne in pri posameznih ponudnikih ne bomo dobili kakšnih popustov. Lahko pa najdemo dobre ponudbe predvsem tam, kjer se opravlja tudi registracija avtomobila, cena bo v tem primeru lahko ugodnejša za cel paket oziroma bomo imeli s temi obveznostmi bistveno manj dela. Ker moramo registrirati tudi novo vozilo, se lahko že vnaprej pozanimamo, kakšne so možnosti na tem področju, tako da nam tehnični pregled novega vozila kasneje ne bo predstavljal preglavic, točno bomo vedeli, kaj nas čaka in kje najdemo prave rešitve za svoj avtomobil.