Toplotna črpalka je pogosto samoumevna izbira

Toplotna črpalka je edina smiselna izbira za sodobno ogrevanje

Razvoj sodobne tehnologije nam stalno ponuja nove možnosti pri opremljanju domačih prostorov, na ta način dobimo tudi prepričljive sisteme, ki lahko povsem izpodrinejo razne alternative. V zadnjih letih se močno uveljavljajo toplotne črpalke, ki se pogosto vgrajujejo v novogradnje, lahko pa tudi pri adaptacijah kakšnih starejših objektov. Za njihovo priljubljenost obstaja več razlogov, seveda pa večina kupcev oziroma uporabnikov gleda predvsem na končni rezultat, ki je skupek mnogih odlik. Če ogrevalni sistem ponuja dobro končno izkušnjo, lahko sklepamo, da s svojimi posameznimi prednostmi prekosi alternative. Toplotna črpalka ima prav tak učinek, zato se pogosto uporablja v sodobnih stanovanjih. Pravzaprav je v nekaterih primerih kar edina smiselna izbira za tiste stanovalce, ki želijo na dolgi rok uživati v toplem in prijetnem bivalnem okolju, ne da bi morali za to zapravljati veliko denarja.

Pričakovati je, da bodo toplotne črpalke v prihodnje le še bolj prepričljive. Ta oprema se namreč še razvija in postaja vse boljša, medtem ko imajo alternative nemogočo nalogo, da z vse dražjimi energenti zmanjšajo razliko v primerjavi z odličnimi izkoristki toplotnih črpalk, ki uporabljajo brezplačno energijo iz okolja. Če ciljamo na nizke stroške in ne želimo pristati na kompromise, je toplotna črpalka bržkone prava izbira.

Kdaj toplotna črpalka ne bo najbolj ustrezna rešitev?

Čeprav gre za izredno prepričljivo opremo za zanesljivo ogrevanje, ne moremo v vsaki situaciji pričakovati dobrega učinka. Bolje rečeno, v nekaterih okoliščinah se lahko bolje obnesejo alternative, ki so tudi bolje pripravljene na takšne razmere.

Medtem ko je toplotna črpalka v sodobnih stanovanjih neprekosljiva s svojo učinkovitostjo in varčnostjo, ne bo tako prepričljiva v starejših stanovanjih. To so namreč objekti s slabšo toplotno izolacijo in večjimi toplotnimi izgubami. Ne moremo pričakovati, da bo takšnemu okolju ustrezal varčen in učinkovit sistem, potrebujemo visokotemperaturno ogrevanje, ki lahko nadoknadi toplotne izgube, a je seveda bolj potratno.

Toplotna črpalka ima to prednost, da ne porablja dragih in škodljivih energentov

Prav tako bo lahko za nekatere stanovalce previsok strošek, ki ga ob nakupu in vgradnji prinaša toplotna črpalka, cena je preprosto previsoka predvsem v primeru, da se nameravamo kmalu seliti. Gre za investicijo, ki se povrne po več letih. Če nameravamo stanovanje uporabljati le leto ali dve, bomo bolje izkoristili kakšne cenejše sisteme, tudi če so bolj potratni in imajo druge pomanjkljivosti.

Ni pa nujno, da bo cena zelo visoka, sploh za ugodne izvedbe.

Najbolj ugodna toplotna črpalka

Največje razlike v ceni se pojavljajo glede na to, kakšno opremo kupimo in koliko bo dela z vgradnjo. Ločimo toplotne črpalke glede na vir energije. Najbolj ugodna bo bržkone izbira toplotne črpalke zrak voda, to je dokaj enostavno zasnovana naprava, ki koristi energijo kar iz zraka. Do okoliškega zraka enostavno dostopamo, potrebujemo kompaktno zunanjo opremo, ki jo lahko namestimo na objekt ali na zunanje površine. Stroškov z vgradnjo torej ne bo veliko, prav tako ne bo posebej draga sama toplotna črpalka, cenik je za takšne naprave relativno ugoden.

Drugačno je stanje pri zahtevnejših izvedbah. To so toplotne črpalke zemlja voda ali voda voda. V obeh primerih je treba pri vgradnji posegati v okolje, za izvedbo zemlja voda potrebujemo podzemne kolektorje, za izvedbo voda voda pa moramo vrtati do podtalne vode. Oprema je torej bolj kompleksna, vgradnja pa zahtevnejša, tako da bo cela toplotna črpalka dražja.

Najbolje se obnese enostavnejša toplotna črpalka

Tisti, ki se osredotočajo na ceno, bodo gotovo dobili pravo rešitev z izbiro toplotne črpalke zrak voda. To so tudi najbolj priljubljene črpalke za domačo uporabo, kar je povsem razumljivo – so enostavno zasnovane in precej poceni, hkrati pa zelo učinkovite in dovolj zmogljive za ogrevanje stanovanja preko celega leta. Nimajo velikih pomanjkljivosti, če jih uporabljamo v dobro izoliranih stanovanjih. Prenesejo tudi večje temperaturne ekstreme, seveda pa se moramo pred nakupom prepričati, da toplotna črpalka res odgovarja našim zahtevam – v večjih prostorih in pri temperaturah pod -30 stopinj Celzija pač ne moremo pričakovati, da bo najcenejša črpalka povsem brezhibno delovala, morda bo potrebno dogrevanje.

Drugi stroški, ki jih prinaša toplotna črpalka

Pri ogrevalni opremi, kot je toplotna črpalka, cena ob nakupu ni najpomembnejši faktor. Veliko bolj nas zanima, koliko bo treba plačati pri ogrevanju na dolgi rok. Ravno s tem se toplotna črpalka izkaže za najboljšo izbiro, saj je zelo učinkovita in varčna. Hitro bomo pri rednem ogrevanju privarčevali toliko, da bomo pokrili tudi razliko v ceni pri nakupu toplotne črpalke v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi.

Seveda ima vsaka toplotna črpalka cenik, ki ustreza zmogljivosti in kompleksnosti naprave ter možnostim vgradnje. A na dolgi rok gledamo na to, kakšna bo poraba. Načeloma toplotna črpalka za ogrevanje koristi energijo iz okolja, pri tem pa porablja tudi nekaj električne energije, ki skrbi za poganjanje črpalke. Nekaj stroškov torej bo, čeprav je poraba zanemarljiva v primerjavi s pravimi električnimi ogrevalnimi sistemi. Prav tako je treba pomisliti na vzdrževanje in servis, tudi to so obveznosti, ki prinašajo določene stroške. A na dolgi rok lahko pričakujemo, da bo toplotna črpalka gotovo najbolj ugodna možnost, in to z odličnim učinkom pri ogrevanju stanovanja.