Vas zanima, zakaj je rekuperacija najboljša rešitev?

Prezračevanje ima v sodobnih stanovanjih naravnost kritično vlogo. Skrbi namreč za to, da živimo v prijetnem in udobnem okolju, pripomore lahko tudi k zdravju stanovalcev. 

Najbolj neposreden učinek, ki je opazen pri dobrem prezračevanju prostorov, pa je verjetno brezhibno stanje stanovanja, ki ga ne bodo napadale razne težave zaradi zastajanja vlage. 

V vsakem primeru želimo v stanovanju živeti kar se da udobno, ključni faktor pri tem je tudi svež zrak.

Higrosenzibilno prezračevanje kot elegantna rešitev v večjih objektih

Svoje stanovanje lahko enostavno zračimo ali pa vgradimo napreden prezračevalni sistem. V večjih objektih je naloga bistveno bolj kompleksna, a vseeno imamo na voljo dobre rešitve. 

To je higrosenzibilno prezračevanje, ki se posebej dobro obnese v večstanovanjskih hišah in blokih. Kljub temu, da gre za napreden sistem in zelo učinkovito rešitev, lahko pričakujemo, da bo vgradnja takšnega prezračevanja povsem enostavna in tudi poceni. 

Ravno to so odlike, ki jih ima higrosenzibilno prezračevanje. V večjih stavbah, kjer so že vgrajeni vertikalni prezračevalni jaški, kakšne večje prilagoditve niti niso potrebne, zračenje bo enostavno in poceni. 

Higrosenzibilno prezračevanje deluje tako, da spodbuja pretok zraka skozi stanovanje. To upravljajo higrosenzibilne lamele oziroma rozete, ki se odpirajo in zapirajo po potrebi glede na vlažnost v prostoru. 

prezracevanje-z-rekuperacijo

To deluje samodejno s pomočjo senzorjev, tako da vedno pričakujemo odličen učinek. Pasivno zračenje je učinkovito, če imamo podtlak v prezračevalnih jaških in vzdržujemo konstanten vlek, ki meša zrak v prostorih. 

Običajno je to že urejeno v stavbah z vertikalnimi jaški, ki imajo prezračevalne enote na vrhu. Tako sistem ne zahteva večjih prilagoditev, a vseeno zelo dobro deluje.

V večjih stavbah je bržkone prav higrosenzibilno prezračevanje najboljša rešitev za enostavno in ugodno zračenje, sploh če na ta način naslovimo potrebe vseh stanovalcev. 

V posameznih stanovanjih in stanovanjskih hišah pa se lahko odločimo za lokalno prezračevanje, s katerim dosegamo še boljše učinke. Še posebej, če nas zanimajo optimalni izkoristki in kar se da varčno zračenje.

Velika prednost lokalnega prezračevanja je rekuperator zraka

Pri ureditvi lokalnega prezračevanja imamo na izbiro različne rešitve, ki so lahko zelo učinkovite in praktične. 

Včasih uporabimo preprosto ventilator, ki skozi zračnik omogoča izmenjavo zraka z okoljem. Že takšna rešitev dobro opravlja svoje delo in vzdržuje svež zrak v notranjosti stanovanja. 

Problem je le v tem, da na ta način nastajajo toplotne izgube, posledično bodo večji stroški pri ogrevanju. Elegantno rešitev predstavlja rekuperator zraka.

Z rekuperacijo dosežemo veliko boljše učinke pri zračenju. Prostore lahko zelo učinkovito zračimo, hkrati pa stalno vzdržujemo prijetno temperaturo, ne da bi nastajale toplotne izgube. To omogočajo napredni rekuperacijski sistemi. Ni nujno, da bo šlo za zelo kompleksen sistem, na voljo imamo tudi povsem enostavne rešitve, ki imajo učinkovit rekuperator zraka ob varčnem ventilatorju. Tak sistem je primeren za lokalno prezračevanje posameznih stanovanjskih prostorov.

Kako deluje rekuperator zraka?

Glavna funkcija rekuperatorja je ta, da zadržuje toploto, ki jo z zračenjem sicer sproščamo v okolje. Topel in vlažen zrak iz notranjosti želimo nadomestiti s svežim zrakom iz okolja, a pri tem ne želimo žrtvovati toplote in izgubiti energije, ki smo jo vložili v ogrevanje. 

Rešitev je rekuperator zraka, ki zadrži toploto pred prepuščanjem vlažnega zraka v okolje. Zbrana toplota se vrne s svežim zrakom, ki je torej bolj primeren za zračenje prostora in ne zahteva dodatnega ogrevanja. 

Posledično s takšnim sistemom pričakujemo odlično izkušnjo in prijetno bivalno okolje, najbolj navdušujoče pa so nizke cene tudi pri dolgoročni uporabi. 

Že v izhodišču so takšni sistemi sicer zelo ugodni, rekuperator zraka je lahko povsem poceni in cel sistem za lokalno prezračevanje dobimo že za kakšnih 100 evrov. 

Ponudba je seveda široka in lahko najdemo tudi bistveno bolj kompleksne in dražje sisteme, a izbira je odvisna od značilnosti prostora in potreb uporabnikov, tako da imamo kar nekaj možnosti.

Rekuperacija se najbolje obnese v sodobnih stanovanjih

Sodobna stanovanja so z dobro izolacijo še posebej na udaru morebitnih težav, ki nastajajo zaradi zastajanja vlažnega zraka v prostorih. 

Ne moremo pričakovati, da bo kroženje zraka potekalo skozi špranje pod vrati ali med okni, saj ta oprema odlično tesni. 

Dobra izolacija ima mnoge prednosti, v tem oziru pa predstavlja tudi tveganje, če ne pomislimo na zračenje prostorov. Ravno zato se rekuperacija najbolje obnese v sodobnih stanovanjih, kjer so ti sistemi najbolj uporabni.

Nekateri prostori so še posebej kritični s tega vidika. To so predvsem kopalnice, kjer se pogosto zadržuje vlažen zrak. Ta prostor moramo aktivno zračiti, tudi zato, ker želimo imeti vrata po navadi zaprta in v prostoru ohranjati tudi prijetno temperaturo. 

higrosenzibilno-prezracevanje

Vse to so naloge, ki jim ustreza rekuperacija pri sodobnih prezračevalnih sistemih. Vzdržujemo lahko zelo prijetno okolje v kopalnici, s tem da ne bomo tvegali nikakršne težave zaradi vlage

Ventilator skrbi za učinkovito izmenjavo zraka in dovaja svež zrak iz okolja, rekuperator pa zadržuje toploto in preprečuje toplotne izgube. Učinkovito ohranjamo ustrezno vlažnost v prostoru, ne da bi s tem imeli kakšne težave.

Rekuperacija je varčna opcija

Največja prednost prezračevanja z rekuperacijo je bržkone varčnost. Veliko privarčujemo že s tem, da razbremenimo ogrevalni sistem in ne porabljamo dragih energentov za ponovno ogrevanje zraka v prostoru, kjer smo topel zrak z zračenjem izgubili. 

A prav tako je rekuperacija varčna s tega vidika, da sam prezračevalni sistem ne porabi veliko energije. Ventilator običajno deluje tako, da prilagaja svojo jakost glede na vlažnost prostora, tako da le po potrebi deluje s polno paro, sicer pa v varčnem načinu ne porablja veliko energije in ne povzroča veliko hrupa.